Laserbehandeling voor bloedvaten
Wat is een laser en welke laser wordt voor bloedvaten gebruikt?
Een laser is een apparaat dat in een fractie van een seconde een zeer grote hoeveelheid licht uitzendt. Het licht dat wordt uitgezonden heeft een bepaalde golflengte en wordt zo geabsorbeerd door zeer specifieke huidstructuren (oa bloedvaten, pigment van haarfollikels).
De Nd YAG laser heeft typisch een zeer lange golflengte wat het ideaal maakt om dieper gelegen bloedvaten in de huid te behandelen.
Door de instellingen aan te passen, kan men specifiek bepalen welke structuren in de huid moeten behandeld worden en welke niet. Zo kunnen zowel rode als blauwe bloedvaten behandeld worden.
Het laserlicht wordt goed door bloed (oxyhemoglobine in de rode bloedcel) geabsorbeerd en niet door de rest van de huid. De geabsorbeerde lichtenergie wordt in warmte omgezet. Door verschrompeling van bloedvaten neemt de rode kleur bij herhaaldelijke behandeling geleidelijk af.
Welke bloedvaten komen in aanmerking?
- Kersangiomen thv lichaam en gelaat
- Spider angiomen thv lichaam en gelaat
- Vergrootte bloedvaten ikv van rosacea/couperose in het gelaat
- Kleine varices (= spataderen) thv de benen
Verloop van de behandeling en nazorg:
Tijdens de behandeling wordt de huid gekoeld met koude lucht. Deze koeling heeft een licht verdovend effect. U voelt wel nog kleine prikjes.
Het behandelde gebied kan in de dagen na de behandeling gezwollen zijn, ook is er vaak roodheid en zelfs een paarse verkleuring aanwezig.
U mag tijdens deze dagen Flamigel aanbrengen, 2x/dag. Deze mag u in de koelkast leggen voor een extra koelend effect.
Ook kunnen er soms kleine korstjes ontstaan, u kan dan best Fucidin zalf gebruiken 2x/dag zodat deze sneller genezen.
U mag de huid camoufleren met make-up of getinte dagcrème van zodra de korstjes genezen zijn.
Bij behandeling van spataderen op de benen dient u in de eerste week na de behandeling steunkousen (klasse 2) te dragen, vooral overdag. Warme baden, sauna en zware inspanningen vermijden tijdens de eerste week na de behandeling.
Goede zonprotectie dmv zonnecrèmes met SPF 50 4 weken voor en 6 weken na de behandeling is essentieel.
Frequentie van de behandelingen:
Voor een goed resultaat dient de behandeling 2 tot 3 keer herhaald te worden met een interval van minstens 6 weken.
Wat zijn de bijwerkingen van een laserbehandeling?
Bijwerkingen die na uren tot dagen kunnen ontstaan:
- Roodheid en zwelling van de huid komen veel voor. Deze verdwijnen meestal vanzelf na enkele dagen. Met name bij zeer krachtige instelling kunt u soms ook meerdere weken wat roodheid hebben.
- Blaasjes, blaren en puistjes zijn zeldzaam en ontstaan door beschadiging of infectie van de huid. Indien dit ontstaat, moet u contact opnemen met uw behandelaar.
Bijwerkingen die na dagen, weken of maanden kunnen ontstaan:
- Witte/lichte vlekken (pigment vermindering) komen vooral voor bij mensen met een donkere kleur huid of een huid die door de zon bruin geworden is. Het is belangrijk om vanaf 6 weken voor de behandeling uw huid goed te beschermen tegen zonlicht.
- Donkere vlekken komen vooral voor bij mensen met een donkere huid. Om donkere vlekken te voorkomen is het belangrijk om de behandelde huid tot 12 weken na de behandeling goed te beschermen tegen zonlicht.
- Wonden en littekens zijn uiterst zeldzaam.