Huidverjonging met fractionele Erbium laser
Wat is een fractionele laser?
Een laser is een apparaat dat in korte tijd een zeer grote hoeveelheid licht geeft. Dit speciale licht wordt gebundeld tot een laserstraal. Er zijn verschillende lasers. Deze geven allemaal een ander soort licht (golflengten). De golflengte en de sterkte van het licht bepalen welke delen van de huid behandeld worden en welke niet. Een laserbehandeling waarbij het laserlicht in duizenden kleine laserstralen wordt opgedeeld, noemt men een fractionele laserbehandeling.
Waarvoor worden fractionele lasers gebruikt?
Fractionele lasers worden gebruikt voor de behandeling van:
- littekens (bijvoorbeeld na acne typische ‘ice pick’ letsels = ‘putjes’)
- rimpels (zowel fijne als diepere lijnen)
- grove poriën
- door de zon beschadigde huid
Een fractionele laserbehandeling heeft als doel de huid meer egaal te maken en zowel fijnere als diepere rimpels te vervagen. Door de combinatie van zowel exfoliatie (= afschilfering) en warmte stimulatie krijgt men een maximaal huid verjongend effect alsook een verbetering van de huidtextuur op een niet-invasieve manier.
Het is een meer intensieve peeling en diepere peeling waardoor de downtime (= hersteltijd) ook langer is dan bij chemische peelings.
Het grootste verschil met deze laatste is collageen stimulatie, wat enkel dmv een laserpeeling kan bekomen worden.
Hoe werkt een fractionele laser?
Op elke vierkante centimeter van de huid ontstaan vele kleine gaatjes of wondjes. Dit komt doordat bij de fractionele laser de laserstraal in vele kleine laserstralen wordt opgedeeld. Deze gaatjes variëren van 0.1 mm tot 1 mm doorsnede. De huid tussen de gaatjes blijft gespaard waardoor genezing vrij snel verloopt. In en om de kleine gaatjes wordt na de behandeling nieuw bindweefsel aangemaakt. Dit kan de huid verbeteren.
Hoe gaat de behandeling in zijn werk?
Tijdens de behandeling moet u een bril dragen. Laserlicht is namelijk schadelijk voor de ogen. De arts zal u deze bril geven.
De behandeling is pijnlijk, afhankelijk van de gebruikte instellingen. Daarom wordt voor de behandeling het gelaat ingesmeerd met een verdovende crème.
Tijdens de behandeling kan het gezicht branderig aanvoelen en ontstaan er soms puntbloedingen en roodheid.
Nazorg:
De eerste 3 tot 4 dagen is korstvorming en forse roodheid te verwachten. U smeert dan Fucidin zalf 2x/dag op de hele behandelde zone. Korstjes mogen voorzichtig verwijderd worden met natte (Mesoft) compressen (losweken in de plaats van loswrijven).
Na het douchen of baden de behandelde huid voorzichtig droogdeppen. Niet wrijven met een handdoek of washandje omdat de huid dan gemakkelijk beschadigd kan raken.
Make-up, getinte dagcrème, zonnebrandcrème en cosmetica mag u pas gebruiken als korstjes of wondjes genezen zijn.
Tot enkele weken na de behandeling is roodheid te verwachten, u mag ter hydratatie Cicalfate post-acte (Avène) aanbrengen of Aquaphor (Eucerin), 2x/dag.
Goede zonprotectie met SPF50 is essentieel tijdens deze periode vb. Cicaplast baume B5 (La Roche Posay) of Cicabio SPF 50 (Bioderma).
Wat zijn de bijwerkingen van een laserbehandeling?
De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. In zeldzame gevallen kunt u bijwerkingen krijgen die niet meer weggaan.
Het risico op bijwerkingen is afhankelijk van bijvoorbeeld:
- Het type laser.
- Uw huidskleur.
- De plek op uw lichaam.
Uw arts zal de mogelijke bijwerkingen met u bespreken.
Bijwerkingen die na uren tot dagen kunnen ontstaan:
- Roodheid en zwelling van de huid komen veel voor. Deze verdwijnen meestal vanzelf na enkele dagen. Met name bij zeer krachtige instelling kunt u soms ook meerdere weken wat roodheid hebben.
- Blaasjes, blaren en puistjes zijn zeldzaam en ontstaan door beschadiging of infectie van de huid. Indien dit ontstaat, moet u contact opnemen met uw behandelaar.
Bijwerkingen die na dagen, weken of maanden kunnen ontstaan:
- Witte/lichte vlekken (pigment vermindering) komen vooral voor bij mensen met een donkere kleur huid of een huid die door de zon bruin geworden is. Het is belangrijk om vanaf 6 weken voor de behandeling uw huid goed te beschermen tegen zonlicht.
- Donkere vlekken komen vooral voor bij mensen met een donkere huid. Om donkere vlekken te voorkomen is het belangrijk om de behandelde huid tot 12 weken na de behandeling goed te beschermen tegen zonlicht.
- Wonden en littekens zijn uiterst zeldzaam.
Hoeveel behandelingen met de fractionele laser zijn er nodig?
Voor het beste resultaat worden 2 tot 3 behandelingen uitgevoerd met een interval van 4 tot 6 weken.